Nederlandse Reisopera doneert pruiken

Donatie aan Hair4Her: “Het doel is om mensen blij te maken!”

Nederlandse ReisoperaHet idee ontstond in het najaar van 2017, toen de verhuisplannen van onze ateliers  naar de Performance Factory in Enschede vaste vorm kregen. In de nieuwe behuizing is minder opslagruimte voor o.a. pruiken en haarwerken. Mariska Stijnen, commercieel manager van de Nederlandse Reisopera, aarzelde geen moment en nam contact op met Hair4Her, een stichting die haarwerken uitleent aan patiënten met kanker die door behandeling hun haar verliezen. Haar vraag was simpel: zou de Reisopera een aantal pruiken mogen doneren?

Hair4Her-oprichter Esther Hogeweg reageerde meteen enthousiast en dus vond in april jl. de overhandiging plaats en kregen 15 handgemaakte pruiken – van blond tot donker en van kort tot lang – een nieuwe bestemming en een tweede leven.

Ieder hun eigen verhaal

De Stichting Hair4Her is opgericht door Esther Hogeweg-Hollander, zetelt in Arnhem en bestaat inmiddels twee jaar. Hair4Her leent kosteloos haarwerken uit aan vrouwen – en ook steeds vaker mannen en kinderen – die tijdens of na behandelingen tegen kanker hun haar verliezen. Esther Hogeweg heeft inmiddels 450 pruiken in haar ‘collectie’. “Allemaal prima kwaliteit, er zit niets bij dat ik niet zelf zou dragen.”

De pruiken zijn veelal gedoneerd door organisaties of particulieren, soms ook door mensen die zelf genezen zijn van kanker of nabestaanden van mensen die aan de ziekte zijn overleden. “Vierhonderdvijftig pruiken, met ieder hun eigen verhaal. Dat is af en toe best heftig.”

Alle gedoneerde haarwerken worden na binnenkomst gewassen, behandeld met een balsem, gedroogd en in model gebracht. Daarna zijn ze klaar om uitgeleend te worden. Esther en haar man Henny Hollander zijn inmiddels full time bezig met Hair4Her. “Op het moment dat mensen besluiten een haarwerk te doneren, willen ze het vaak binnen een paar dagen geregeld hebben. Als iemand een diagnose heeft gehad en weet dat hij of zij het haar gaat verliezen door behandeling dan wil iemand vaak zo snel mogelijk vervangend haar geregeld hebben. Wij streven er naar mensen binnen 48 uur aan een haarwerk te helpen.”

En daarvoor rijdt Esther soms het hele land door, met een collectie pruiken in haar auto om bij de cliënt thuis samen een passend haarwerk uit te zoeken.

Maar iedereen is ook van harte welkom op de eigen locatie van Hair4Her in Arnhem. “Dan drinken we samen eerst rustig een kop koffie en dan vraag ik wat de klant wil. Sommige mensen willen iets totaal anders dan hun eigen haar en dan willen ze alle kleuren passen, van blond, tot rood tot donker!”

Ze doen het werk met overtuiging en heel veel plezier. “Het is heel erg dankbaar om te doen. Soms komen mensen heel somber en verdrietig bij ons binnen en anderhalf uur later gaan ze met een mooi haarwerk lachend weg. En dan krijgen we vaak nog een knuffel van ze, dat is toch het mooiste cadeau dat je kunt krijgen?”

Een tweede leven

Mariska Stijnen van de Nederlandse Reisopera is blij dat de pruiken die ooit gefigureerd hebben in operaproducties bij Hair4her een tweede leven krijgen. “Wij steunen het werk van Stichting Hair4Her van harte en zijn er trots op dat onze haarwerken zo’n mooie bestemming krijgen.”

v.l.n.r. Mariska Stijnen (Nederlandse Reisopera), Esther Hogeweg (Hair4Her) en Henny Hollander (Hair4Her).

Bron: Nederlandse Reisopera.nl