Top wat je doet

Eind september 2021 ging ik voor mijn eerste bevolkingsonderzoek naar de “bus”. Vijf dagen later werd ik gebeld door mijn huisarts en die zei dat ze iets op de foto hadden gezien. Twee dagen later had ik al een punctie en weer een dag later een biopsie. “Is dit nu borstkanker?” Ja dus! 

 
Gelukkig was ik er op tijd bij. De tumor (de eiwitvorm en dus het agressiefst) was maar 7 mm en er zat ook een gebied met kalkspatjes, dat een voorstadium van borstkanker was. Vanwege de agressieve vorm kreeg ik eerst 12 chemobehandelingen, daarna een borstsparende operatie en tenslotte nog 15 bestralingen. En ja….ik zou mijn haar kunnen gaan verliezen. 
 
Mijn duopartner (ik ben leerkracht van groep 6 op de basisschool) had helaas net hetzelfde traject achter de rug. Via haar hoorde ik van Hair4her en ik was meteen enthousiast! Nog voor de chemobehandeling heb ik foto’s van mijn haar opgestuurd naar Esther en een afspraak gemaakt! Het was heel gezellig en onder het genot van een kopje koffie en wat lekkers, heb ik de haarwerken die ze voor me had uitgezocht gepast. Natuurlijk had ik ook mensen meegenomen om mee te beoordelen. Ik mocht ook nog 3 “chemomutsjes” of sjaaltjes uitzoeken. Uiteindelijk heb ik een mooi haarwerk uitgezocht en kreeg ik deze in een doos met de benodigde verzorgingsmaterialen mee naar huis.
 
Ik heb de chemobehandelingen goed doorstaan en ben er ook niet ziek van geweest. Ik begon me zelfs af te vragen of het wel wat deed? Pas na de vierde chemo merkte ik dat ik mijn haar ging verliezen. Toch had ik er op dat moment geen moeite mee, omdat ik wist dat ik een haarwerk klaar had liggen. Net voor de vijfde chemo heb ik samen met mijn dochters mijn haar er helemaal afgeknipt en geschoren. Zelfs nog eerst een hanenkam gemaakt😉. Ik vond dat er best een mooi rond bolletje onder zat!
 
Diezelfde dag ben ik ’s avonds wezen uit eten, met voor het eerst mijn haarwerk op. In het restaurant kwam er een vrouw naar mij toe om zichzelf voor te stellen. Ze had mij op een foto van haar man zien staan en ze herkende mij van de foto! Dit was voor mij een teken dat ik een goed lijkend haarwerk had uitgezocht! 
 
Inmiddels zijn we ruim 8 maanden verder en het gaat goed. De tumor is weg, de operatie is goed gegaan en ik ben weer 100% op mijn werk aanwezig. Het moment om weer zonder haarwerk te lopen, vond ik lastiger, maar door alle positieve reacties ben ik nu heel blij met mijn eigen haar. Voorlopig laat ik het lekker kort en scheelt het me verven bij de kapper! 
Het haarwerk zit weer in het doosje en gaat retour, voor misschien weer iemand die er blij mee is. Inmiddels heb ik alweer een andere patiënt naar Esther gestuurd en ook zij loopt met een mooi haarwerk dat door Esther is uitgezocht. Ik raad het iedereen aan!
 
Top wat je doet, Esther!